martes, 16 de marzo de 2010

JORNADES BLANQUERNA



Festivals musicals, un èxit de comunicación entre el públic jove


El dimarts 9 de març, l'aula 201 de la Facultat Blanquerna es va omplir per presenciar una de les conferències més esperades. El professor Jaume Radigales moderà una taula amb uns convidats de luxe: Eloy Martín, director del Monegros Desert Festival, Alberto Guijarro, codirector del Primavera Sound i Georgia Taglietti, portaveu del Sónar. Aquests dos últims festivals tenen lloc cada any a Barcelona, ciutat que mica en mica s'ha anat situant entre les capitals dels festivals europeus de música. Com bé va introduir Alberto Guijarro, Barcelona s'ha convertit en una referència a nivell cultural i artístic que cada cop concentra més visitants d'arreu del continent. Les últimes xifres parlen de 10.000 estrangers vinguts de fora buscant noves experiències. I es que ambdós festivals es caracteritzen per oferir un ampli ventall de nous grups i una gran diversitat de músiques i tallers. La portaveu del Sónar va emfatitzar en el fet que l'ubicació d'aquest festival fos a Ciutat Vella, on els sons més moderns es barregen amb un paisatge romànic. "Tot plegat crea un ambient màgic i trencador".

El Primavera Sound i el Sónar aposten per la música alternativa. L'indi, el poprock i el techno configuren el seu paisatge sonor, en contraposició amb Monegros, on hi figuren estils més potents. En aquest sentit, Eloy Martín, va insistir que l'emplaçament desèrtic, entre Osca i Saragossa, fa que el Monegros Desert Festival sumi un alicient aventurer. El seu objectiu és oferir una festa a un altre nivell; transportar el públic a una altra dimensió, en un oasi artificial lluny del món real. El ressò mediàtic fora d'Espanya no és tan fort, però a nivell nacional no tenen rival. També l'ambient és un altre, mentre el Sónar i el Primavera acullen joves d'entre 25 i 40 anys, la majoria de visitants del Monegros no pujen dels 24. Aquestes dades diuen molt a favor de les organitzacions, que veuen com el públic que ells volen atraure respon.

Al termini de la conferencia, una pregunta va fe trontollar les parets de la sala. "¿Quina opinió teniu al voltant dels alts índex de toxicomania que es detecten en aquests festivals?" La pregunta anava més encaminada a Eloy Martín, director del Monegros, on cada any s'omplen denúncies per consum i ambulàncies per sobredosi. La resposta no podia ser una altra. No es desentenen d'aquesta realitat. Policia i seguretat privada vigilen tan fora com dins del recinte. Però la droga sempre ha estat present i d'alguna manera sempre aconsegueixen consumir-ne.


No hay comentarios:

Publicar un comentario